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Question 

 
According to subclause 18.2 of EN 61347-1, the PCB should be tested in accordance with sub-clause 8.7 of 
EN 61189-2, with an extinguishing time of 30 s. With this test, the material is classified as FV-1, according to 
this standard and the former standards. 
Could a PCB classified as V-0 or V-1 according to UL 94, EN 60695-11-10 or EN 60707 be accepted, as an 
equivalent to comply with clause 18.2 of the control gear standard? 

 

 

 

 

 

 

Decision 

 
Considering that as required by EN 61347-1 the flammability properties of PCB materials are verified 
according to EN 61189-2 sub-clause 8.7, a horizontal flame test is required. This test is significantly less 
onerous than the V-0, V-1 flammability test. PCB materials classified or separately certified V-0, V-1 
according to above mentioned standards can be accepted without further testing.  
The compliance to peel off and pull strength according to EN 61189-2, where relevant, remains applicable. 
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